
RHODE ISLAND CURRENCY TRANSMISSION LAW 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

 
Please review the questions and answers below to determine if your company may qualify 

for exemption from RI Currency Transmission laws. 
 

Questions regarding this material can be emailed to: 
 

DBR.BankInquiry@dbr.ri.gov 
 
 
Where do I find the relevant laws regarding RI Currency Transmission? 
 
The relevant laws are found primarily within Chapters 19-14.3 and 19-14 (linked below). 
 
http://webserver.rilin.state.ri.us/Statutes/TITLE19/19-14.3/INDEX.HTM  
http://webserver.rilin.state.ri.us/Statutes/TITLE19/19-14/INDEX.HTM 
 
What business activities require a RI Currency Transmission License? 
 
Businesses that require a RI Currency Transmission license include those transmitting money for 
its customers, including traditional wire transfers (like Western Union) and electronic transfers 
(like PayPal).  Relatedly, holding funds for customers for purposes of later transmission also 
requires a license.  § 19-14-1(4).   
 
Sellers and issuers of “stored value” products must also have a RI Currency Transmission 
License.  Stored value is digitally stored monetary value which can be used as a means of 
redemption for money or payment for goods and services.  § 19-14-1(36).  Rhode Island law 
distinguishes “stored value” cards that trigger the licensing requirement from “gift cards” that do 
not. 
 
Certain activity with respect to virtual currency is also subject to licensing.  Specifically, 
licensure is required for “maintaining control of virtual currency or transactions in virtual 
currency” “on behalf of others.”  § 19-14-1(4)(ii).   
 
 
Do banks need to obtain currency transmitter license?  What is the RI law on an “agent” of 
a bank? 
 
Under 19-14.3-1, a federal or state-chartered bank itself is exempt from getting a currency 
transmission license.  Typically, a company or person other than the bank itself or its employees 
would NOT be considered an "agent" exempt from the licensing requirement.  A contractual 
relationship with the bank does not make a company or person an "agent" under this Rhode 
Island law. 
 
 

mailto:DBR.BankInquiry@dbr.ri.gov
http://webserver.rilin.state.ri.us/Statutes/TITLE19/19-14.3/INDEX.HTM
http://webserver.rilin.state.ri.us/Statutes/TITLE19/19-14/INDEX.HTM


 
Can a fintech startup contract with a licensed currency transmitter in order to avoid 
having to get its own license? 
 
In most cases, a business cannot transmit money, sell or load stored value cards, or conduct 
covered virtual currency activity without getting its own currency transmission license.  In very 
rare cases, a fintech business may not need its own currency transmission license if (and only if) 
the fintech is registered as a true "agent" of the Rhode Island licensed currency transmitter in 
NMLS, and money transmission is not the core profit-making business of the fintech (i.e. if the 
fintech does not conduct any actual money transmission itself and does not receive any 
profit/commission from the transmission of money). 
 
 
Is a RI Currency Transmission License required for cryptocurrency wallet busines? 
 
Yes.  Cryptocurrency wallets (and the like) squarely fall within the definition of “maintaining 
control of virtual currency” “on behalf of others” when the business has custody of funds in the 
wallets.  § 19-14-1(4)(ii).   
 
 
Is a RI Currency Transmission License required for cryptocurrency exchanger operating 
an exchange platform or brokering exchanges? 
 
Yes.  R.I. Gen. Laws § 19-14-1(4)(ii) requires a Currency Transmission License to cover the 
activity of “maintaining control of… transactions in virtual currency” “on behalf of others.”  
This includes businesses that control virtual currency transactions between customers.  Such 
businesses may be commonly referred to as crypto-currency exchange platforms and/ or peer-to-
peer exchangers.  
 
 
Is a RI Currency Transmission License required for a company that buys and sells virtual 
currency from its own inventory (not facilitating transactions between third parties)? 
 
R.I. Gen. Laws § 19-14-1(4) sets forth the several categories of business activities that fall into 
the definition of “currency transmission.”  Specific to “virtual currency,” § 19-14-1(4)(ii) 
provides licensure is required for “maintaining control of virtual currency or transactions in 
virtual currency” “on behalf of others.”  If a business is participating as one party in a two-party 
transaction with its customer to buy and sell VC, it is not considered to be controlling a 
transaction on behalf of others.  RI currency transmission licensure would NOT be required for a 
business that sells or buys VC in customer transactions in exchange for fiat consideration.   
 
 
What is the RI law around bitcoin ATMs/kiosks? 
 
If a business is participating as one party in a two-party transaction with its customer to buy and 
sell VC, it is not considered to be controlling a transaction on behalf of others under § 19-14-



1(4)(ii).  This applies whether the two-party transaction is conducted online, through a bitcoin 
ATM, virtual currency kiosk, etc. so long as the bitcoin ATM does not connect to a virtual 
currency “exchange” but operates such that the CVC is pulled directly from company’s reserve 
wallet.  IF the bitcoin ATM has connectivity to a customer’s bank account, it may trigger 
additional compliance obligations such as proper fee disclosures and transaction receipts. 
 
 
What is the RI law around gift cards and rewards programs? 

 
The statutory definition of “stored value” EXCLUDES cards/digital value “redeemable 
exclusively in goods or services… limited to transactions involving a defined merchant or 
location or set of locations, such as a specific retailer or retail chain, college campus, or program 
points, miles, or other units used in connection with a customer affinity or rewards program, 
even if there is a secondary market for stored value.”  §19-14-1(36). 
 
The statutory definition of “virtual currency” also EXCLUDES “a gift certificate, store gift card, 
general-use prepaid card, or loyalty, award or promotional gift card” and any stored value given 
in “a transaction in which a merchant grants, as part of an affinity or rewards program, value that 
cannot be taken from or exchanged with the merchant for legal tender, bank credit, or virtual 
currency.”  § 19-14-1(40)(ii)(D)(citing Regulation E, title 12 C.F.R. 1005.20(a)); § 19-14-
1(40)(ii)(A).    
 
 
What is the RI law around online game tokens? 
 
The definition of “virtual currency” EXCLUDES online game tokens, “a digital representation of 
value issued by or on behalf of a publisher and used solely within an online game, game 
platform, or family of games sold by the same publisher or offered on the same game platform” 
(§ 19-14-1(40)(ii)(B)).  In other words, game businesses do not need a RI Currency Transmission 
license if the only activity is sale/issuance/transmission of “in-game” non-convertible virtual 
currencies that are specific to a particular virtual game and which can be purchased with real 
currency (fiat), but cannot be sold for real currency (typically used to buy virtual items like game 
characters, weapons, etc., sometimes referred to “assets” or “skins.” 
 
 
After consideration of the above information, if you wish to request a determination 
regarding exemption from the RI Currency Transmission laws, please include pertinent 
information from this Q & A document in your written request to the RI Department of 
Business Regulation (“DBR”).   
 
 
 


